Vesikävelyterapia

Vesikävelyterapia - Ergobath AT

Vesikävelyä tai juoksua koirien kuntoutuksen tukena. Vesijuoksumatto on laite, jossa juoksumatto on asennettu vesialtaan pohjalle. Vesiterapia on koirille tarkoitettu kuntoutus- ja valmennusmenetelmä, jossa koira saa kontrolloitua liikuntaa. Hoidon vaikutus ja teho voidaan mitoittaa oikeanlaiseksi vesiterapia-altaassa olevan juoksumaton nopeutta ja veden vastusta säätämällä.

Vedenkorkeus valitaan koiran koon ja harjoituksen laadun mukaan. Lämpötila asetetaan sopivaksi. Altaan sivuseinät ovat lasia, joten koiran liikkeiden tarkkailu on helppoa. Allas on päältä avoin, päädyissä on kulkutiet.

Vesikävely/juoksu on osa koiran fysioterapiaa, jota annetaan mm. tuki- ja liikuntaelinten ongelmissa, koiran fyysisen kunnon kohentamiseksi sekä monenlaisten kiputilojen hoidossa. Vesijuoksumatto on erinomainen apu kuntoutettaessa esim. polven eturistisideleikkauksesta toipuvaa potilasta. Kun kuntoutuksessa käytetään vesijuoksumattoa, saadaan polven liike maksimaaliseksi eli maanpäällisen ja vedenalaisen liikkeen edut yhdistyvät. Myös nivelrikkoisille, yleensä hieman vanhemmille koirille sekä kyynärpään ja olkanivelen irtopaloista kärsiville nuorille koirille vesijuoksumatto on oiva kuntoutusmuoto nivelen tähystysleikkauksen jälkeen. Murtumaleikkauksen tai tekonivelleikkauksen jälkeen saadaan raajan lihaskunnon palautus tehokkaasti alkuun vesijuoksumattoharjoitteilla. Veden vastus, noste, hydrostaattinen paine ja lämpö ovat vesiterapian ominaispiirteitä, joita hyödynnetään hoidettaessa myös koiran neurologisia sairauksia, lihasten ja jänteiden tulehduksia, painonhallinnassa sekä kun kävely on muuten vaivalloista. Vesikävely/juoksu vahvistaa lihaksia, avaa nivelten liikeratoja, kohentaa tasapainoa, lievittää kipua sekä vahvistaa hengitystä ja verenkiertoa. Harrastuskoirille vesikävely/juoksu tuo yhden nivelystävällisen harjoittelutavan lisää, kun halutaan ennaltaehkäistä tuki- ja liikuntaelinongelmia.

Vesijuoksuterapian jälkeen on mahdollista siirtyä uinteihin ja siitä eteenpäin aina tehostettuun vastavirta-harjoitteluun saakka. Kuntoutussuunnitelmat tehdään aina joko fysioterapeutin ja/tai lähettävän eläinlääkärin ohjeistuksen mukaisesti.

HUOMIOITHAN ENNEN VESIJUOKSUTERAPIAAN SAAPUMISTA

  • Harjoittelua varten koiran on syytä olla puhdas ja tarvittaessa harjattu (karvanlähtöaika). Jos koira on kurainen hallille saapuessa, on koiran pesemiseen mahdollisuus.
  • Ota koirallesi mukaan oma pyyhe ja tarvittaessa itsellesi varavaatetusta.
  • Ennen harjoittelua ja/tai yhdistelmähoitoja koiralle ei kannata antaa raskasta ateriaa.
  • Käytä koirasi tarpeillaan ennen harjoittelua.
  • Kylmällä säällä on hyvä ottaa koiralle mukaan loimi/takki, jotta harjoittelun jälkeen koira ei kylmety.
  • Tarvittaessa ota mukaan nameja koiran motivointiin ja palkkaukseen.
  • Leikkauksen jälkeen haava voidaan suojata rasvalla harjoittelun ajaksi, jolloin vesijuoksumattoharjoitteet voidaan aloittaa tarvittaessa jo parin päivän kuluttua leikkauksesta.
  • Harjoittelun jälkeen ei ole suotavaa tehdä pitkiä lenkkejä tai muuta rasittavaa. Lepo on myös osa kuntoutusta ja kuntoilua.
  • Oheisista painikkeista pääset lukemaan uimalamme säännöistä (sovellamme näitä yleisenä käytäntönä myös vesijuoksuterapiaan saapuville) sekä ajanvaraukseen.

Uimalan säännöt

Tee varausOsta kausikortti